Friends HLILogoHLI Human Life International - Polska
Polski serwis pro-life
Dieta w ciąży ma niebagatelny wpływ na zdrowie poczętego dziecka i jego mamy. Kobieta brzemienna powinna szczególnie uważać na to, co i kiedy je. Powinna odżywiać się w sposób zróżnicowany, urozmaicony, regularny… Tymczasem, większość kobiet w okresie prekoncepcyjnym oraz w pierwszych tygodniach ciąży odżywia się nieprawidłowo. Zła dieta może zwiększyć ryzyko powikłań w ciąży, takich jak nadmierne zwiększenie masy ciała, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia wzrostu płodu i przedwczesny poród.
 
Jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu (USA), w okresie tuż przed poczęciem dziecka, kobiety pozyskiwały około jednej trzeciej energii z tak zwanych pustych kalorii, pochodzących z artykułów spożywczych bogatych w cukier i tłuszcze zwierzęce oraz z alkoholu. Źródłem energii dla mam były: ciasta i ciasteczka, makarony, pieczywo, napoje gazowane, piwo, wino i napoje spirytusowe.
 
Badacze przeanalizowali zachowania dietetyczne ponad 7,5 tys. kobiet będących we wczesnej ciąży - od 6. do 14. tygodnia. Respondentki poproszono o scharakteryzowanie sposobu odżywiania przed zajściem w ciążę, a następnie panie skrupulatnie prowadziły „dziennik dietetyczny” przez trzy miesiące po poczęciu dziecka. Wyniki badań omówiono w marcowym numerze czasopisma "Journal of Academy of Nutrition and Dietetics". Okazało się, że jakość diety okołokoncepcyjnej ma duże znaczenie dla zdrowia matki i dziecka oraz optymalizacji przebiegu ciąży.
 
Kobiety planujące ciążę powinny rozpocząć stosowanie zdrowej dietę przynajmniej trzy miesiące przed poczęciem dziecka i utrzymywać ją na wysokim poziomie w okresie całej ciąży. Należy unikać alkoholu, napojów gazowanych i potraw słonych. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, ziaren, pieczywa z pełnego przemiału, chudego białka i produktów niskotłuszczowych.
 
"Prawidłowe ciśnienie krwi i prawidłowy poziom cukru we krwi – to ważne czynniki dla zachowania zdrowia matek i dzieci. Wczesny okres ciąży jest tu szczególnie krytyczny" – podkreśliła dr Emily Oken z Uniwersytetu Harvarda w Bostonie.

[Tłumaczenie i opracowanie własne HLI Polska na podstawie serwisu informacyjnego Reuters via Fox News/ Health – 22.03.2017 r.]

Zdjęcie: MorgueFile (Regita25 ) – FP
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.