W naukowym czasopiśmie Psychological Science naukowcy z Durham University relacjonują badania, podczas których 100 kobiet w ciąży poproszono o połknięcie kapsułek zawierających 400 mg warzywnego proszku – część zawierała ekstrakt z marchwi, część z jarmużu. Następnie przeprowadzano badanie ultrasonograficzne (USG) w celu rejestrowania reakcji dzieci w łonach matek.
W ten sposób badacze potwierdzili empirycznie, że dzieci w okresie płodowym odczuwają smak poprzez kontakt z płynem owodniowym. Badanie pozwoliło uchwycić zmiany mimiki tych nienarodzonych dzieci, które po raz pierwszy próbują takiego lub innego smaku pokarmu spożywanego przez matkę. Uśmiechały się one, gdy poczuły smak marchewki, ale krzywiły się na smak gorzkiego jarmużu.
Związki zawarte w warzywach spożywanych przez matkę przechodziły do jej krwiobiegu i wędrowały poprzez łożysko do płynu owodniowego, którym otoczone jest dziecko. Połyka ono ten płyn oraz pobiera do płuc, ćwicząc oddychanie. Dzięki temu odczuwa smak określonego pokarmu i w zależności od tego czy mu smakuje, czy nie, krzywi się lub uśmiecha, wyrażając swoje niezadowolenie lub aprobatę.
U tych dzieci, które poczuły smak marchewki, konsekwentnie częściej na buziach pojawiał się uśmiech. Natomiast gorzki smak jarmużu powodował więcej twarzy wykrzywionych, jak do płaczu.
Dr Beyza Ustun z Durham University, która kierowała tymi badaniami, stwierdziła, że dzieci w okresie prenatalnym wyczuwają i rozróżniają różne smaki i zapachy… Wyciągnęła też ciekawy wniosek, że już w tym wieku, jeszcze przed urodzeniem, matki mogą przyzwyczajać swoje dzieci do różnorodności smaków i w ten sposób zapobiegać późniejszemu grymaszeniu. Warunkiem jest prawidłowe i urozmaicone żywienie w czasie ciąży.
Współautorka badania, profesor Nadja Reissland, kierownik uniwersyteckiego laboratorium badania płodów i noworodków, stwierdziła: - To najnowsze badanie ma ważne implikacje dla zdobycia i zrozumienia najwcześniejszych zdolności dzieci jeszcze w wieku płodowym do wyczuwania i odróżniania różnych smaków i zapachów pochodzących od pokarmów spożywanych przez ich matki.
Profesor Jacqueline Blissett z Aston University, współautorka badania, powiedziała: Z wcześniejszych badań wiemy, że odżywianie, które dziecko w wieku płodowym otrzymuje przebywając w macicy matki, jest naprawdę ważne dla późniejszego stanu jego zdrowia. Jest to także pierwszy bezpośredni dowód na to, że dziecko w okresie prenatalnym reaguje na smaki w diecie mamy w sposób podobny do tego, którego będzie doświadczać po urodzeniu. To spostrzeżenie prowadzi do wniosku, że ciąża może być znakomitym czasem na spożywanie tych wszystkich pokarmów, które dzieci jedzą niechętnie, na przykład zielonych warzyw.
Ponadto opublikowane w zeszłym roku badanie wykazało, że dzieci w okresie prenatalnym, którym podano zastrzyk znieczulający w udo przed zabiegiem wewnątrzmacicznym, zmieniają wyraz twarzy na podobny u noworodków, które odczuwają ból.
Rzeczniczka Right To Life UK, Catherine Robinson, powiedziała: To badanie po raz kolejny ukazuje ewidentne człowieczeństwo dziecka w okresie prenatalnym. Ono jest małym, rozwijającym się człowiekiem, który w miarę swojego rozwoju jest w stanie wykonywać coraz więcej czynności, które także my wykonujemy, np. smakować czy odczuwać ból.
Źródło: Life News – 10 października 2022 r.